Nieuwsbrief Zomer 2021

 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
UFC Nieuws
NL-ATSAwebinar
UFC in de media
In de kijker
Agenda
Vaktijdschriften
 

UFC nieuws


UFC WEBINAR:
28 september 2021

in samenwerking met
 


Vlaggensysteem voor volwassenen:
toepassing bij seksuele daders

 
 
 


Het bekende vlaggensysteem van Sensoa dat handelt over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij kinderen en jongeren, kent nu ook een editie voor volwassenen. 

Tijdens deze webinar maak je kennis met de werkwijze en context van het vlaggensysteem voor volwassenen die seksueel afwijkend gedrag hebben gesteld. Oefensituaties en break-out sessies bieden je de uitgelezen kans deze kennis toe te passen op specifieke casussen. 

Heb je op voorhand al vragen of heb je een casus die je graag verwerkt zou zien in de webinar? Vergeet deze dan niet te vermelden op het inschrijvingsformulier!

 

Praktische info:


Datum:
28/09/2020
Tijd:
13u tot 16u30
Plaats:
Online - Zoom sessie
Tarieven: 
Inschrijving + thuiswerkpakket: 25 euro

Reductieprijs: 15 euro - ENKEL voor partners samenwerkingsakkoord (gespecialiseerde behandelcentra, justitiehuizen, psychosociale diensten gevangenis) en studenten
 

SCHRIJF HIER IN!
 


OPEN TRAINING:
8-9 februari 2022

Static-99R - Stable-2007 - Acute-2007

 
Het UFC organiseert een tweedaagse open training in risicotaxatie voor zedendelinquenten, meer specifiek de Static/Stable/Acute (SSA). De Static/Stable/Acute (SSA) is een combinatie van statische en dynamische instrumenten voor het inschatten van het risico van toekomstig seksueel en gewelddadig delictgedrag bij zedendelinquenten. 

Na de workshop bent u in staat de instrumenten STATIC-99R, STABLE-2007 en ACUTE-2007 op de juiste wijze te gebruiken en hierover op eenduidige wijze te communiceren. 

 

Praktische info:

Enkel Vlaamse organisaties kunnen zich inschrijven. Nederlanders dienen zich te richten tot de RINO groep voor het volgen van trainingen.

Lesdagen: De training gaat door op 8 en 9 februari 2022 van 9u tot 16u30. Wanneer de coronamaatregelen het niet toelaten, zal de training online doorgaan op 8, 9 & 10 februari van 9u tot 14.

Doelgroep: psychologen, psychiaters, criminologen, psychologisch consulenten en sociaal werkers

Docenten: Minne De Boeck, Alana Schuerwegen & Kasia Uzieblo

Aantal deelnemers: max. 40 deelnemers

Tarieven: 300 euro - Reductie: 250 euro; ENKEL voor partners samenwerkingsakkoord voor seksuele daders (gespecialieerde behandelcentra, justitiehuizen, psychosociale diensten gevangenis) en studenten.

SCHRIJF HIER IN!
 
NL-ATSA webinar

NL-ATSA organiseerde op 1 juli 2021 een webinar over gezonde seksualitieit bij zedenplegers. Lees hier het congresverslag. U kan de workshops nog herbekijken en krijgt toegang tot de presentaties wanneer u NL-ATSA lid bent. 

Wenst u lid te worden van NL-ATSA? 
Lees hier meer over de voordelen.

 

Het UFC in de media

Voetbalmagazine:
seksueel misbruik in de sport

Kan een voetbaltrainer opnieuw aan de slag na een veroordeling voor zedenfeiten?
Onze collega, Minne De Boeck, gaf hierover in april 2021 duiding in Voetbalmagazine.

Lees hier het volledige artikel.

Marc Van Ranst bedreigd door gewapende militair

 
Zoektocht Jurgen Conings na 5 weken afgelopen
 

Onze directeur, Prof. dr. Kris Goethals, gaf meer duiding in Mediquality over de gewapende militair, Jurgen Conings. 


Lees hier de volledige artikels.
 

Weliswaar:
deze crisis bewijst dat preventie noodzakelijk is

Projectcoördinator van het preventieproject Stop it Now!, Minne De Boeck, gaf een interview aan Weliswaar over het vierjarig bestaan van Stop it Now! en de uitdagingen tijdens de corona pandemie.

Lees hier het volledige artikel.

Gegevens mogelijke daders verkrachting circuleren op sociale media:
"Opletten, ook zij hebben familie"

Minne De Boeck, criminologe van het UFC, gaf een interview naar aanleiding van het nieuws dat de gegevens van de mogelijke daders van de verkrachtingszaak in Gent circuleren op social media.

Ze deed vooral een oproep naar voorzichtigheid en nuance: "Opgelet, we weten nog niet zeker wat er juist gebeurd is. Bovendien hebben zij ook familie."

Herbeluister het hier.

 

Stop it Now! lanceert nieuwe mediacampagne


‘Soms maken drie minuten genot een heel leven kapot’, met deze slogan lanceerde Stop it Now! op 18/05/2021 een campagne die zich richt op de preventie van online seksueel kindermisbruik. 

Tijdens de coronapandemie contacteerden meer mensen Stop it Now! omdat ze zich zorgen maakten over hun online kijkgedrag Daarom richt Stop it Now! zich in deze campagne specifiek op iedereen die seksuele misbruikbeelden van minderjarigen bekijkt, maar ook op mensen die zich op de grens begeven door op zoek te gaan naar jong materiaal.

Lees hier het volledige artikel.

Bekijk hier ook het campagnefilmpje van Stop it Now! dat werd verspreid op legale pornosites, social media en Google. Dit filmpje werd gelinkt aan specifieke zoektermen die mogelijk kunnen wijzen op een interesse in seksuele beelden van minderjarigen. 
 
 
In de kijker

Onderzoek UGent:
Project Seksueel Geweld

 
De Universiteit van Gent voert een studie uit naar hoe men als koppel omgaat met het seksueel geweld dat één van beide partners heeft ervaren. Hiervoor zijn zij op zoek naar koppels die reeds samen waren op het moment dat één van beide partners seksueel geweld meemaakte. Dit seksueel geweld vond plaats buiten de huidige partnerrelatie. 

Specifiek heeft deze studie als doel om de impact van het meemaken van seksueel geweld op de partner(relatie) na te gaan. Aangezien binnen koppels de partner vaak een voorname steunfiguur is na zo'n gebeurtenis, is het belangrijk om na te gaan hoe seksueel geweld koppeldynamieken kan beïnvloeden en hoe men als koppel en als partner hiermee om kan gaan.

Nieuwe samenwerking Fronta

 
Fronta is sinds meer dan 20 jaar het gemeenschappelijk forensisch behandelteam van CGG Mandel & Leie en CGG Largo. Voortaan zal ook de forensische werking van CAW Zuid-West-Vlaanderen (LDSG en HSD) hierin geïntegreerd worden. Deze fusie is een logisch gevolg van een jarenlange samenwerking. Fronta is ervan overtuigd dat een doorgedreven integratie van de verschillende werkingen zal bijdragen aan de kwaliteit van de hulpverlening en de tevredenheid van hun cliënten, medewerkers en netwerkpartners.
 
Vind hier een folder met uitleg over hun nieuwe werking. 
 
Voor organisaties die graag een toelichting wensen van de nieuwe werking van Fronta wordt een ‘voorstellingsronde’ voorzien voor het najaar van 2021.
 

Agenda

 
Graag uw aandacht voor deze interessante opleidingen & vormingsmomenten!
 
 
Nationaal

13.09.2021: Dubbele Diagnose: Psychotische gevoeligheid en middelenafhankelijkheid - VAD - Vorming op VAD
Lees meer

16.09.2021: Colloqium internering: 'De forensische psychiatrie: praktijken, visies en organisatiemodellen van de zorg' - FOD Volksgezondheid - Hotel Plaza
Lees meer

23.09.2021: Harm Reduction - VAD - Vorming op VAD
Lees meer

28.09.2021: UFC Webinar: 'Vlaggensysteem voor volwassenen: toepassing bij seksuele daders', online Zoom
Lees meer

23.11.2021: Parentificatie, een voedingsbodem voor verslaving. Hoe omgaan met cliënten die zelf een “kind van” een ouder met een afhankelijkheidsprobleem (KOAP) zijn? - VAD - Vorming op VAD
Lees meer

8-9.02.2022: Open training Static, Stable, Acute - UFC - UAntwerpen
Lees meer


SAVE THE DATE
19.05.2022:
 'Het stigma voorbij: 5 jaar Stop it Now!' - UAntwerpen, Hof Van Liere


Internationaal

9.07.2021: Prof. dr. Mario Braakman, bijzonder hoogleraar Forensische psychiatrie - Culturele empathie: over Tantalus en andere beproevingen. Transculturele reflecties binnen de forensische psychiatrie.
Lees meer

24-27.08.2021: International Association for the Treatment of Sexual Offenders (IATSO) Conference, 'Current Developments in Etiology, Assessment, and Prevention of Sexual Offending' - Goethe University, Frankfurt - 
Lees meer

29.09-02.10.2021: 40th Annual Research and Treatment Conference - Association of the Treatment of Sexual Abusers (ATSA)
Lees meer

Wil je zelf graag een vormingsmoment aankondigen via deze nieuwsbrief, geef UFC-criminologe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan een seintje.
 

Vaktijdschriften


Het UFC houdt u graag op de hoogte van de recente vakliteratuur.
Hieronder vindt u een oplijsting van 7 internationale forensische tijdschriften en een selectie uit het meest recente aanbod van elk tijdschrift.

Door op de coverafbeelding van het tijdschrift te klikken, komt u op de website van de uitgever terecht, waar u de titels, auteurs en een korte inhoud van elk reeds verschenen artikel kan raadplegen.

Wenst u volledige artikels door te nemen? De lezers van deze nieuwsbrief kunnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een digitale kopie van de gewenste artikels van onderstaande tijdschriften opvragen.


Sexual Abuse
The Official Journal of the Association for the Treatment of Sexual Abusers

Sexual Abuse provides a forum for the latest original research and scholarly reviews on both clinical and theoretical aspects of sexual abuse. It is the only publication to focus exclusively on this field, thoroughly investigating its etiology, consequences, prevention, treatment and management strategies. The in-depth studies provide essential data for those working in both clinical and academic environments.
Volume 33, Issue 4       

Journal of Sexual Aggression
An international, interdisciplinary forum for research, theory and practice

The Journal of Sexual Aggression provides an international and interdisciplinary forum for the dissemination of original research findings, reviews, theory, and practice developments regarding sexual aggression in all its forms.
 

Volume 27, Issue 1                
 

Criminal Justice and Behavior

CJB, peer-reviewed and published monthly, promotes scholarly evaluations of assessment, classification, prevention, intervention, and treatment programs to help the correctional professional develop successful programs based on sound and informative theoretical and research foundations.

Volume 48, Issue 5-7

     

International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology

IJO, peer-reviewed and published monthly, for more than five decades has provided therapists, counselors, researchers, forensic psychologists and psychiatrists, criminologists and policy makers with challenging research on topics including; violent crime, sexual offending, domestic violence, juvenile delinquency, criminal profiling, and risk assessment. There is an emphasis on the treatment of the offender--both as to theory and for clinical practice.

Volume 65, Issue 6-9    

Criminal Behaviour and Mental Health

Criminal Behaviour and Mental Health is a peer-reviewed scientific journal covering the relationship between criminal behavior and psychiatry.

Volume 31, Issue 1-3
Journal of Forensic Psychiatry and Psychology

The Journal of Forensic Psychiatry and Psychology is a multidisciplinary journal devoted to publishing papers relating to aspects of psychiatry and psychological knowledge (research, theory and practice) as applied to offenders and to legal issues arising within civil, criminal, correctional or legislative contexts.

Volume 32, Issue 1-2  
Journal of Interpersonal Violence

JIV published 24 times a year, is devoted to the study and treatment of victims and perpetrators of interpersonal violence, addressing the causes, effects, treatment, and prevention of all types of violence. It provides a forum of discussion for the concerns and activities of professionals and researchers working in domestic violence, child sexual abuse, rape and sexual assault, physical child abuse, and violent crime.

Volume 36, Issue 8-14                        
 
 
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
+1 +1
Share Share
Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter
Onze website Onze website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2021 , Universitair Forensisch Centrum, All rights reserved.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven om de nieuwsbrief van het UFC te ontvangen, of omdat je recent hebt deelgenomen aan een UFC opleidingsmoment.

Our address is:
Universitair Forensisch Centrum
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Drie Eikenstraat 655
2650 Edegem
Belgium

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Universitair Forensisch Centrum · Universitair Ziekenhuis Antwerpen · Wilrijkstraat 10 · Edegem 2650 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp