Tijdens de UFC Journal Club van juni 2015 presenteerde onze collega Alana een interessant artikel van Harris en Socia over de impact van het label 'sex offender' op de publieke opinie. Hieronder kan u een verslagje van deze presentatie lezen.

Dat labels zoals “sex offender” en “juvenile sex offender” een groot stigma met zich meedragen is niets nieuws. Elke hulpverlener die met deze populatie samenwerkt, wordt hier wel eens mee geconfronteerd. Naar aanleiding van het persbericht omtrent de besparingen ten aanzien van de steuncentra voor de behandeling van seksuele delinquenten in België, kwamen er vanuit  de samenleving een heleboel negatieve reacties zoals “Laat die pedofielen en verkrachters maar gewoon in de gevangenis, want daar is hun plaats.  Eenmaal vrij, hervallen ze toch, met of zonder begeleiding!” en “Geld voor begeleiding mag gerust op 0 gezet worden. Pedofielen en verkrachters horen levenslang achter de tralies. Die horen niet meer op straat! Nooit meer! Hun slachtoffers zijn ook voor het leven getekend!”

In het bovenvernoemde artikel gingen Harris & Andrew (2014) op zoek naar de effecten van deze labels op de publieke opinie door het afnemen van een online vragenlijst bij volwassenen in de Verenigde Staten. De deelnemers werden onderverdeeld in een experimentele groep, die items kregen met daarin het label “sex offender” verwerkt, en een controle groep waarbij geen labels gebruikt werden, maar  verwezen werd naar “personen en minderjarigen die delicten van seksuele aard pleegden”. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek een verband tussen de “sex offender” terminologie en steun in de samenleving voor repressieve beleidsmaatregelen ten aanzien personen die seksuele delicten pleegden, zoals ‘public internet disclosure’, ‘residence restrictions’, en ‘social networking bans’. Deelnemers uit de experimentele groep uitten dus meer steun voor de voorgestelde repressieve beleidsmaatregelen dan deelnemers uit de controlegroep. Opvallend was dat de negatieve connotatie van deze terminologie voornamelijk een invloed bleek te hebben op de mate waarin deelnemers overtuigd waren van hun steun voor deze maatregelen.   Natuurlijk brengen de resultaten van dit onderzoek enkele implicaties en aanbevelingen voor toekomstig onderzoek met zich mee. Harris & Andrew (2014) verwijzen hierbij onder meer naar het gebruik van meer genuanceerde alternatieven voor de gebruikte labels en een nood aan voorzichtigheid bij de interpretatie van items waarin deze termen gebruikt worden. Daarnaast stellen zij zich vragen bij de representativiteit van hun onderzoek; mogelijke verklaringen voor de gevonden effecten; de beperkte focus van hun onderzoek; en de effecten van andere labels zoals “sexual predator”, “pedophile” en “rapist”. Een bijkomende kritische bedenking kan gemaakt worden omtrent het beperkt aantal items waarmee deze effecten gemeten werden.

Het volledige artikel kan u terugvinden aan de hand van onderstaande referentie, of digitaal opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Harris, A.J., & Socia, K.M. (2014). What’s in a name? Evaluating the Effects of the “Sex Offender” Label on Public Opinions and Beliefs. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 1-19. doi: 10.117/1079063214564391