Nieuwsbrief Lente 2016

 

 
In deze nieuwsbrief de recente activiteiten en nieuwtjes van het UFC met interessante tips en save the date's voor het netwerk! 
 
View this email in your browser
Share
Tweet
Forward
+1
Share

UFC nieuws

UFC jaarverslag 2015
 
De ingezette koerswijziging van 2014 heeft zich in 2015 verder bestendigd. Het UFC tracht zich meer toe te leggen op de steuntaken en door een betere triage van patiënten en deelname in een centraal aanmeldingsteam hebben we ons meer kunnen profileren als een centrum voor hulpverlening van de derde lijn. Ook maakten we ons sterk om een aantal behandelingen uit te besteden (dispatch), waarbij het UFC de eindverantwoordelijkheid blijft behouden. 

Lees meer 

 
Afscheid van Marleen Bolens

Het UFC team neemt afscheid van Marleen Bolens. Marleen was meer dan 18 jaar de medische secretaresse van het UFC. Wij danken haar voor haar trouwe diensten en richten haar graag nog een woordje van dank. 

Lees meer

 

PRAKTISCHE INFO
Het e-mailadres van Marleen is niet meer actief.
U kan vanaf heden terecht bij haar opvolger Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Welkom Hilde, Annette en Julie!

Het UFC mag enkele nieuwe collega's verwelkomen.

Julie Wijnen is onze nieuwe stagiaire toegepaste psychologie.
Annette Groenendijk is de ASO psychiatrie van het UFC voor zes maanden.

Hilde Hoebers is de opvolger van Marleen en neemt als nieuwe medische secretaresse de administratieve diensten voor haar rekening. We wensen haar veel succes! 

Lees meer
Hilde, de nieuwe secretaresse van het UFC

Hilde is werkzaam bij het UFC sinds de start van 2016. Ze verzorgt de administratie van het UFC en is als secretaresse het eerste aanspreekpunt. In 2004 behaalde ze haar bachelor psychiatrische verpleegkunde, waarin ze tot 2012 werkzaam was. Nadien koos ze voor een administratieve functie binnen de gezondheidszorg. 
 

 

Save the date!
UFC avondlezing

Op 2 juni 2016 organiseert het UFC een avondlezing over 'geheugenvertekeningen bij slachtoffers en getuigen van seksueel misbruik'.

Prof. dr. Miet Vanderhallen (Uantwerpen & Univeristeit Maastricht) en Prof. dr. Marko Jelicic (Universiteit Maastricht) zullen u dit interessante thema toelichten. 

Lees meer


SCHRIJF JE HIER IN!
 

Voorstelling UFC-team

Voorstelling UFC-team

Er vonden enkele personeelsverschuivingen plaats bij het UFC. Zo moesten we in oktober 2015 afscheid nemen van Tine Vertommen, criminologe van het UFC. En moeten we nu opnieuw afscheid nemen van een vaste waarde, Marleen Bolens, medische secretaresse van het UFC. 
We heten Minne De Boeck, de nieuwe criminologe en Hilde Hoebers, de nieuwe medische secretaresse hartelijk welkom in ons team!
 

Hieronder ziet U de huidige samenstelling van het UFC-team.

UFC in de media

Het UFC kwam dit jaar al enkele keren in de media. Op deze manier tracht het UFC ook het maatschappelijk debat over forensische psychiatrie en seksuele delinquentie niet uit de weg te gaan. U kan de artikels lezen in ons nieuwsoverzicht

Ook andere bijdragen in de actualiteit omtrent het thema 'seksuele delinquentie' of 'forensische psychiatrie' worden gedeeld op onze Twitterpagina.      

                                                                                    Volg ons op Twitter: @ufc_be


UFC activiteiten


Congres #ATC 2016

Op 15-18 maart organiseerde het UFC in samenwerking met de Thomas More Hogeschool en NL-ATSA een internationaal congres over de diagnostiek en behandeling van seksuele delinquenten. Het werd een uniek evenement met 14 internationale sprekers en twee pre-conference workshops voor praktijkwerkers.

Wij danken de Thomas More Hogeschool en NL-ATSA voor de fijne samenwerking!

Lees hier het verslag!

Consult & second opinions

Het UFC biedt als steuncentrum een consultatiefunctie aan onder de vorm van een teleconsult en/of een consultgesprek. Dit kan gaan over allerlei vragen met betrekking tot de werking van het UFC, wetenschappelijke informatie, juridische en etische aspecten of een vraag omtrent begeleiding en behandeling van seksuele daders. 

Het UFC voert ook second opinions uit voor verschillende psychosociale diensten van het gevangeniswezen. Zo kwam de PSD van de gevangenis van Mechelen op 21 maart bij het UFC op de teamvergadering om een dossier uitgebreid te bespreken. 

Ook jullie kunnen beroep doen op deze steunopdrachten van het UFC!


Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Liaisonproject - verbeterproject internering

Vanwege de strafbare feiten die aan de interneringsmaatregel vooraf gingen, is het voor geïnterneerden niet evident om in de reguliere zorg terecht te komen of daar te blijven. Dit lijkt nog sterker het geval te zijn wanneer één van de gepleegde delicten van seksuele aard is.

Met het Liaisonproject trachten we een brug te maken tussen forensische en reguliere hulpverlening. Het Liaisonproject omvat een consultfunctie: we geven advies en ondersteuning aan centra uit de reguliere hulpverlening wanneer zij geconfronteerd worden met seksueel afwijkend of grensoverschrijdend gedrag bij één van hun geïnterneerde patiënten. We richten ons op geïnterneerden met een secundaire seksuele problematiek, maar die van zulke aard is dat ze de kans op het aanvatten of verderzetten van een behandeling binnen de reguliere zorg bemoeilijkt of in de weg staat.

Het Liaisonproject van het UFC richt zich tot reguliere voorzieningen in de provincie Antwerpen. Geïnteresseerde voorzieningen kunnen hier meer informatie terugvinden.  

Contactpersoon Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Risk Assessment Team (RAT)

Het Risk Assessment Team is sinds december 2015 opgestart in het kader van de verbeterprojecten vanuit FOD Volksgezondheid met het oog op het optimaliseren van de hulpverlening aan geïnterneerden. Momenteel wint het team aan naambekendheid, dankzij de verscheidene presentaties die zij reeds gaven, en schreven meerdere hulpverleningsinstanties hen aan in kader van een aanmelding voor risicotaxatie.

Binnenkort zal het Risk Assessment Team zich opnieuw voorstellen, ditmaal voor een breder publiek. Deze voorstelling zal plaatsvinden op het Mini-symposium Internering ‘Risicomanagement, iedereen doet het!’, georganiseerd door het Schakelteam internering Hof van Beroep Antwerpen. Het symposium zal doorgaan op donderdag 12 mei in het PC Sint-Amedeus te Mortsel en op donderdag 19 mei in Asster te Sint-Truiden. Zie'UFC agenda', later in deze nieuwsbrief.

Meer info over het RAT kan u vinden op de website van het project.
Contactpersoon UFC Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

UFC Journal Club

Experiences of engaging in psychotherapeutic interventions for sexual offending behaviours: A meta synthesis - Walji, Simpson, & Weatherhead (2014)

Onze psychologe Annelies Nuyts presenteerde op de Journal Club van maart 2016 een artikel over de ervaringen van plegers in psychotherapeutische interventies voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er wordt in het artikel op zoek gegaan naar processen in therapie en naar het 'waarom' therapie nu zou werken of gewerkt hebben volgens de patiënt zelf of met andere woorden, wat zijn de therapie-ervaringen volgens patiënten zelf? 

Lees hier het verslag van het artikel
Autism spectrum disorder and sexual offending: Responsivity in forensic interventions - Higgs, & Carter (2014) 

Psychiater in opleiding dr. Stijn Cleymans presenteerde op de Journal Club een artikel over autismespectrumstoornis (ASS) en seksuele misdrijven: het responsiviteitsprincipe in forensische interventies. Het doel van de review is de relevantie te begrijpen van ASS in het kader van misdadig gedrag en te komen tot verbeteringen op vlak van beoordeling, omgang en behandeling in een forensische context. 

Het verslag van Stijn verschijnt binnenkort op onze website.

UFC Leestips        

Artikels

Sexual abuse history among adult sex offenders and non-sex offenders: A meta-analysis
Jespersen, A. F., Lalumière, M. L., & Seto, M. C. (2009)

Dit artikel bespreekt de 'sexually abused - sexual abuser' hypothese. Potentiële mechanismen voor de relatie tussen slachtofferschap van seksueel misbruik in het verleden en het plegen van seksueel misbruik worden bediscussieerd.
Lees meer

Diagnosis, Assessment, and Treatment of Hypersexuality
Kaplan, M.S., Krueger, R.B. (2010)
 
Dit artikel geeft de stand van zaken omtrent diagnose, taxatie en behandeling van hyperseksualiteit. Verschillende behandelmethodieken worden besproken en controverses omtrent de diagnose worden bediscussieerd. 
Lees meer

Plegers van seksueel delictgedrag: etiologie, assessment en interventies
Smid, W., van Beek, D., & Wever, E. (2012)

Dit artikel geeft een algemeen overzicht van de etiologie, taxatie en behandelvormen bij plegers van seksuele misdrijven. Verschillende theorieën worden beschreven, zowel statische als dynamische factoren worden besproken en interventiemodellen worden verduidelijkt. 
Lees meer


Boeken

Oude uitdagingen, nieuwe kansen: over de behandeling van geïnterneerden
Vandevelde, S., De Smet, S., Vanderplasschen, W. & To, W.T.(Red.) (2013) - HoGent
Lees meer

Verder na seksverslaving: herstel van vertrouwen en intimiteit
van Zessen, G. (2014)
Lees meer

 
UFC Agenda
 
 
Graag uw aandacht voor deze interessante opleiding & vormingsmomenten! 

10.05.2016: Avondlezing: 'Slachtoffers van seksueel geweld: van aangifte tot herstel?' - Peter De Waele, Liesbeth Kennes, Liesbet Stevens en Sarah Bal - Thomas More Antwerpen, Campus Sanderus
Lees meer

12.05.2016: Mini-symposium Internering: 'Risicomanagement, iedereen doet het' - Schakelteam internering Hof van Beroep Antwerpen - PC Sint-Amedeus te Mortsel
Lees meer

19.05.2016: Mini-symposium Internering: 'Risicomanagement, iedereen doet het' - Schakelteam internering Hof van Beroep Antwerpen - Asster te Sint-Truiden
Lees meer

20.05.2016: Studiedag: 'The great psychotherapy debate: wat is de essentie van psychotherapie?' - Vlaamse Vereniging Klinisch Psychologen (VVKP)
Lees meer

26.05.2016: Studiedag kindermishandeling: 'Slapende honden vragen om wakkere hulpverleners' - Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Mechelen

Lees meer

02.06.2016: Avondlezing: 'Geheugenvertekeningen bij slachtoffers en getuigen van seksueel misbruik' - Prof. dr. Miet Vanderhallen, Prof. dr. Marko Jelicic - Universitair Forensisch Centrum Antwerpen (UFC)
Lees meer

06.06.2016: Studiedag: 'Omgaan met verontrusting: een gedeelde zorg!' - Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin
Lees meer

16.06.2016: Studiedag en ledenvergadering ‘Best of ATSA’ - NL-ATSA - Utrecht 

Lees meer

September 2016: Start tweejarige postgraduaat 'Forensische psychodiagnostiek en counseling', Thomas More Antwerpen, Campus Sanderus
Lees meer

Internationaal

10.05.2016: Studiedag: 'Ongeremde daden: seksueel grensoverschrijdend gedrag door mensen met een verstandelijke beperking', Medilex, Nederland
Lees meer 

26.04.2016 & 8.11.2016: HCR-20 Version 3 Training, Nichola Tyler, University of Kent
Lees meer

27.04.2016 & 9.11.2016: 
Risk of Sexual Violence Protocol (RSVP) Training, Nichola Tyler, University of Kent
Lees meer

25-27.05.2016: EUCCAN European Conference on Child Abuse and Neglect, Amsterdam
Lees meer

20-24.06.2016: Annual IAFMHS Conference -  John Jay College of Criminal Justice - New York City
Lees meer

07-10.09.2016: Conference: International Association for the Treatment of Sexual Offenders (IATSO), Kopenhagen, Denemarken

Lees meer

22-24.09.2016: Ghent group meeting 2016: Annual meeting of forensic psychiatrists in Europe - Vught, Nederland


Save the date

6.10.2016: Training ‘Assessment and treatment of adult firesetters’- Theresa Gannon en Nichola Tyler (University of Kent, UK), Thomas More Antwerpen, Campus Sanderus
 
Wil je zelf graag een vormingsmoment aankondigen via deze nieuwsbrief of via onze website, geef UFC-criminologe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan een seintje.

U kan ook steeds onze agenda raadplegen op de website. 
Nieuw in de UFC bibHieronder een overzicht van de nieuwe aangekochte werken sinds de start van het nieuwe jaar voor in de UFC bib. De forensische bibliotheek kan geraadpleegd worden na afspraak met het UFC secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of telefonisch op het nummer 03/821 34 38.

Toestemming en strafrecht
Dierickx A. (2006)

Kaplan and Sadock's Synopsis of psychiatry: Behavioral Sciences/Clinical Psychiatry
Sadock, B.J., Sadock, V.A., & Ruiz P. (2015)

 
Management and Treatment of Insanity Acquittees: A Model for the 1990s
Bloom, J.D., Williams, M.H. (1994)

Psychotherapy with High-Risk Clients: Legal and Professional Standards
Bednar, R.L.,  Bednar, S.C., Lambert, M. J., & Waite, D.R. (1991)

Serial Murder
Holmes, R.M., Holmes, S.T. (1998)

Evaluation du Risque de Récidive des Agresseurs Sexuels au sein du système Judiciare Francais
Ducro, C. (2009)

L'évaluation diagnostique des agresseurs sexuels
Pham, T.H. (2006)

 
De commissie internering
Ministerie van Justitie (1999)

En mijn verrukking neemt geen end: cultuurhistorische reflecties over drugs, roes, verbeelding en creativiteit 
Godderis, J. (2004)

How to work with sex offenders: A Handbook for Criminal Justice, Human Service, and Mental Health Professionals
Keohane, M.L., Flora, R. (2013)

Aanranding van de eerbaarheid en verkrachting
Delbrouck, I. (2015)

De klappen van het leven
Harris, R. (2012)

Schematherapie en de gezonde volwassene
Claassen, A., Pol S. (2015)

Handboek voor de redacteur
Aalbrecht, H., Wagenaar, P. (2015)

Verder na seksverslaving: herstel van vertrouwen en intimiteit
van Zessen, G. (2014)

Van mislukking naar succes in psychotherapie
Hoogduin, C.A.L., Emmelkamp, P.M.G. (2013)

Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten 1&2
Hoogduin, C.A.L., Keijsers, G., van Minnen, A. (2011)

Neuroimaging in Forensic Psychiatry: from the Clinic to the Courtroom
Simpson, J.R. (2012)

Forensic and Medico-legal Aspects of Sexual Crimes and Unusual Sexual Practices
Aggrawal, A. (2008)

Vaktijdschriften

Hieronder ziet u de recent verschenen issues van 6 forensische tijdschriften. Door op het issuenummer te klikken, komt u op de website van de uitgever, waar u de titel, auteurs en abstract van elk artikel in het issue kan raadplegen. De lezers van deze nieuwsbrief kunnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een digitale kopie van de gewenste artikels van deze tijdschriften opvragen.
 

International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology


Vol. 59, No. 13
Vol. 59, No. 14
Vol. 60, No. 1
Vol. 60, No. 2
Vol. 60, No. 3
Vol. 60, No. 4
Vol. 60, No. 5

 

Criminal Justice and Behaviour


Vol. 42, No. 12
Vol. 43, No. 1
Vol. 43, No. 2
Vol. 43, No. 3
Vol. 43, No. 4

 

Journal of Forensic Psychiatry and Psychology


Vol. 26, No. 6
Vol. 27, No. 1

Vol. 27, No. 2
 

Journal of Interpersonal Violence


Vol. 30, No. 20
Vol. 31, No. 1
Vol. 31, No. 2
Vol. 31, No. 3
Vol. 31, No. 4
Vol. 31, No. 5
Vol. 31, No. 6
Vol. 31, No. 7

 

Journal of Sexual Aggression


Vol. 22, No 1
 

Sexual Abuse: a journal of Research and Treatment


Vol. 27, No. 6
Vol. 28, No. 1
Vol. 28, No. 2
Vol. 28, No. 3
 

 

 
 
 
Volg ons op Twitter
Onze website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2016 , Universitair Forensisch Centrum, All rights reserved.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven om de nieuwsbrief van het UFC te ontvangen, of omdat je recent hebt deelgenomen aan een UFC opleidingsmoment.Our address is:
Universitair Forensisch Centrum
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Wilrijkstraat 10 
2650 Edegem
Belgium

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*