Stigmatisering van parafilieën en psychologische stoornissen verbonden aan zedendelicten
Gertjan Vanderhaegen, assistent in de psychiatrie, gaf een Journal Club in februari 2023 over het thema stigmatisering van seksueel afwijkend gedrag.
Gertjan Vanderhaegen, assistent in de psychiatrie, gaf een Journal Club in februari 2023 over het thema stigmatisering van seksueel afwijkend gedrag.
In maart 2023 bracht psychiater in opleiding, Hanne Van Herbruggen, een journal club over de impact op de therapeuten bij herval van zedenplegers.
In januari 2023 belichtte onze stagiaire klinische psychologie, Floor Somers, een artikel omtrent suïcidale gedachten en gedrag bij volwassenen die zich aangetrokken voelen tot minderjarigen, ook wel minor-attracted persons (MAPs) genoemd. Een beknopt verslag kan u hier lezen.
Alexander Lucardie, assistent in de psychiatrie, gaf een Journal Club in september 2022 over het thema 'chemsex', ook het UFC krijgt hier immers zowel in forensische als niet-forensische context meer te maken. Lees hier het verslag van de Journal Club.
Naar aanleiding van de opstart van het context project in september 2022 binnen het UFC, deed assistent in de psychiatrie, Marijke Dejaeger, in augustus 2022 een Journal Club over systeemtherapeutische interventies. Lees de Journal Club hier.
Camille Van der Meyden, stagiaire toegepaste psychologie, gaf in mei 2022 een journal club over de impact van sex offender registration en notification op de omgeving. Lees hier het verslag.
In maart 2022 bracht psychiater in opleiding, Aileen Doyle (ASO), een journal club over wat we weten met betrekking tot behandelprogramma's voor daders met autismekenmerken. Lees het verslag hier.
Collega, Wim Huys, gaf een journal club over de CPORT als risicotaxatie instrument voor plegers van kinderpornofeiten, of beter seksuele misbruikbeelden van minderjarigen. Lees het hier!
In maart 2022 bracht psychiater in opleiding, Tim Gheysens (ASO), een journal club over ADHD als risicofactor voor huiselijk geweld en partnergeweld. Lees het verslag hier.
In februari 2021 bracht onze collega psychologe, Liesbeth Merckx, een valentijns- journal club. De studie onderzocht romantische aantrekkingskracht bij personen met pedo-hebephilie. Lees hier het verslag.
In maart 2021 bracht toegepaste psychologe, Alana Schuerwegen, een journal club over delictondersteunende cognities bij seksuele plegers van internetdelicten. Lees het verslag hier.
In oktober 2021 belichtte criminologe, Michelle Gobein, een artikel omtrent vrouwelijke zedenplegers. Lees hier het verslag.
In maart 2021 stelde onze stagiaire klinische psychologie Aster De Maeyer een artikel voor omtrent fotografisch exhibitionisme. Wat is het juist en waarom doen mannen het? Lees het hier in een kort verslag.
Tijdens zijn journal club in september 2020 bracht onze voormalige ASO Dr. Jaco Warnaerts een artikel onder de aandacht omtrent perversie. De auteur tracht met dit artikel een psychoanalytisch kader aan te reiken in het therapeutische werk met parafiele stoornissen. Een kort verslag van deze bespreking vindt u hier.
Onze psycholoog Wim Huys stelde tijdens zijn journal club in maart 2021 een artikel voor betreffende e-Health en hoe dit eventueel kan geïmplementeerd worden in een forensisch behandeltraject. Een beknopt verslag kan u hier lezen.
Tijdens haar journal club in februari 2020, stelde toenmalig ASO dr. Elise Wuyts een artikel voor omtrent het effect van een hormonale behandeling op pedofilie. U kan het verslag hier lezen.
Oskar De Wachter, voormalig ASO van het UFC, stelde op zijn Journal Club presentatie het artikel "Are There Any Biomarkers for Pedophilia and Sexual Child Abuse? A Review" voor. Lees het verslag hier.
Tijdens de UFC Journal Club van september 2020 presenteerde onze toenmalige ASO psychiater, Sam Tielens, een interessant artikel betreffende seksueel geweld tegenover ouderen. Hieronder kan u een verslag van zijn presentatie lezen.