Nieuwsbrief Zomer 2016

 

 
UFC Nieuwsbrief zomer 2016
View this email in your browser
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Het UFC wenst u een deugddoende vakantie!

IN DEZE NIEUWSBRIEF

UFC nieuws

UFC intervisie

'Daders seksueel grensoverschrijdend gedrag met autisme. Hoe ga je ermee om?'
 
Het UFC merkt op dat er meer en meer vragen komen naar hoe om te gaan met een autismespectrumstoornis bij daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag. We roepen daarom graag de deskundige hulp in van een externe therapeut.  Jeroen Dewinter, verbonden aan GGzE in Eindhoven en Tilburg University, zal in deze intervisie op zoek gaan naar aanknopingspunten voor de forensische praktijk.
Lees meer

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vermeld naam, functie en organisatie in mail!
 
Welkom Thomas en Lieke!

Na de stage van dr. Annette Groenendijk mag het UFC twee nieuwe arts specialisten in opleiding (psychiatrie) verwelkomen:
Dr. Thomas Pattyn, arts en psychiater in opleiding loopt voor zes maanden stage bij het UFC. Hij staat halftijds in voor de psychiatrische zorg in het behandelteam en werkt halftijds in de zorgequipe van de gevangenis in Antwerpen.

Dr. Marlieke Kluiver arts en psychiater in opleiding, is voltijds tewerkgesteld bij de PSD in Antwerpen en Merksplas, maar krijgt supervisie vanuit het UFC.
 
Avondlezing UFC: het verslag

Het UFC organiseerde op 2 juni 2016 een avondlezing over 'geheugenvertekeningen bij slachtoffers en getuigen van seksueel misbruik'. Er kwamen meer dan honderd geïnteresseerden luisteren naar Prof. dr. Miet Vanderhallen en Prof. dr. Marko Jelicic.
 
De avondlezing was een succes. Graag meer van dat!  
 
UFC beleidsvergadering 2016

Op woensdag 22 juni 2016 vond onze jaarlijkse beleidsvergadering plaats. Tijdens deze dag zit het hele UFC-team samen en bespreken we onze visie en plannen op lange en korte termijn, voor zowel het behandelcentrum als het steuncentrum. 

Beleidsdoelstellingen van 2016 tot 2020. We zijn er helemaal klaar voor!

Lees meer

Save the date!

We worden binnen de gespecialiseerde hulpverlening voor seksuele daders meer en meer geconfronteerd met internetplegers. Bovendien krijgt het UFC regelmatig vragen uit het netwerk naar de benadering van deze specifieke doelgroep. Binnen de opsporing en het strafrecht zijn er ook heel wat zaken veranderd inzake het plegen van seksuele feiten op het internet.
 
In 2011 organiseerde het UFC een symposium en workshop omtrent ‘Internet Child Abuse’. Dringend tijd voor een update!


UFC symposium & workshop

'Internet Sex Offenders'

Op 12 en 13 december 2016 organiseert het UFC een symposium en workshop over
'Internet Sex Offenders'.

12 december
De huidige stand van zaken met betrekking tot de aanpak van internetplegers
- Prof. Dr. Liesbet Stevens, Yves Goethals, Yasmin Van Damme, Hans Guyt (NL) -

Recente ontwikkelingen met betrekking tot de diagnostiek, assessment en behandeling van internetplegers
- Dr. Hannah Merdian (UK) -

13 december
Praktische en interactieve workshop voor clinici met concrete handvaten voor de praktijk
- Dr. Hannah Merdian (UK) -

Lees meer

 

UFC in de media

Het UFC kwam dit jaar al enkele keren in de media. Op deze manier tracht het UFC ook het maatschappelijk debat over forensische psychiatrie en seksuele delinquentie niet uit de weg te gaan. U kan de nieuwe artikels lezen in ons nieuwsoverzicht

Ook andere bijdragen in de actualiteit omtrent het thema 'seksuele delinquentie' of 'forensische psychiatrie' worden gedeeld op onze Twitterpagina.      

                                                                                    Volg ons op Twitter: @ufc_be


Wij waren erbij


Studiedag 'Best of ATSA 2016'

Op 16 juni organiseerde NL-ATSA een  studiedag met als titel 'Best of ATSA 2016'. Een aantal sprekers die in oktober 2015 het ATSA congres in Montreal (Canada) hebben bezocht, brachten er verslag uit van de belangrijkste laatste ontwikkelingen die daar gepresenteerd werden. Daarnaast stelde de NL-ATSA-werkgroep 'behandeling' de stand van zaken voor van hun werkzaamheden. 

Aansluitend op de studiedag vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats en werden de nieuwe leden voor de raad van bestuur van NL-ATSA gekozen. Kasia Uzieblo werd er benoemd tot nieuwe voorzitter van NL-ATSA, onze criminologe Minne De Boeck werd er gekozen als lid van de raad van bestuur. Op deze manier wil het UFC actief bijdragen aan het verspreiden van internationale ‘state of the art’ kennis en ervaring inzake de preventie van zedendelicten in het Nederlandstalig gebied, zowel in Nederland als in België.

 

In de kijker

OPROEP!!


!

Bent u op zoek naar inhoudelijke verdieping en wilt u uw klinische expertise vertalen naar een wetenschappelijk project?
 
Dan is een doctoraatsonderzoek in het gebied van de forensische psychiatrie en psychologie misschien wel iets voor jou...

Het UFC wil beginnende onderzoekers ondersteunen met het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en op deze manier mee bouwen aan de verwetenschappelijking van de forensische psychiatrie en psychologie in België.
 
Mogelijke onderzoeksthema’s zijn:
  • Beeldvorming bij pedofilie en andere parafilieën
  • Effectiviteit van de behandeling bij geïnterneerden en/of gedetineerden
  • Hands-on versus hands-off feiten bij seksuele delinquenten
Andere onderwerpen, op basis van uw interesses vanuit uw werkervaring, zijn ook welkom.
 
Prof. Kris Goethals wil graag in gesprek gaan met potentiële kandidaten. Bent u geïnteresseerd? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Er is een intensieve samenwerking met het Collaborative Antwerp Psychiatric Research Institute, het psychiatrisch onderzoeksinstituut van de Universiteit Antwerpen.

 
OPROEPOproep voor getuigenissen

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport
Wil jij je verhaal kwijt?


Voor het onderzoek zijn we op zoek naar mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag – in welke vorm dan ook – ervaren hebben in de sport en die bereid zijn om ons hun verhaal te vertellen.

Onderzoek leert dat 17% van de jonge Vlaamse sporters te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport.
Dat gaat van vervelende seksuele opmerkingen en grapjes van een trainer of medesporter, over ongewenste aanrakingen tot aanranding of verkrachting.

Hier meer info

Wil jij graag je verhaal kwijt over jouw ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport? Dan kan je geheel vrijblijvend, anoniem en met respect voor jouw privacy contact opnemen met onderzoekster Tine Vertommen, criminologe aan de Universiteit Antwerpen via mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), sms of telefoon (0494 129 545). Ken je iemand met zo’n verhaal, dan help je het onderzoek verder door deze boodschap te delen.


Website

UFC Journal Club

Het UFC organiseert elke twee maanden een UFC Journal Club. Hier wordt een wetenschappelijk artikel voorgesteld door een teamlid aan de rest van de teamleden. Nadien wordt er een samenvatting gemaakt van het artikel met de gemaakte bedenkingen. Zo blijven onze netwerkpartners ook op de hoogte van recente ontwikkelingen in de wetenschappelijke literatuur over seksueel grensoverschrijdend gedrag. 
Autism spectrum disorder and sexual offending

Psychiater in opleiding dr. Stijn Cleymans presenteerde op de Journal Club een artikel over autismespectrumstoornis (ASS) en seksuele misdrijven: het responsiviteitsprincipe in forensische interventies. Het doel van de review is de relevantie te begrijpen van ASS in het kader van misdadig gedrag en te komen tot verbeteringen op vlak van beoordeling, omgang en behandeling in een forensische context. 

Het referaat wordt binnenkort gepubliceerd in het 'Tijdschrift voor Psychiatrie'. Het zal nadien ook in onze nieuwsbrief verschijnen.
Non-Homicidal ( NHSO) and Homicidal (HSO) Sexual Offender

Dr. Annette Groenendijk presenteerde op de Journal Club van mei 2016 een artikel over de invloed van persoonlijkheidskenmerken en parafiele gedragingen bij Non-Homicidal (NHSO) en Homicidal Sexual Offenders (HSO). Hier kan u een samenvatting vinden van de tekst met enkele bedenkingen die zijn gemaakt tijdens de Journal Club. 

Lees hier het verslag van het artikel
Diagnosis, Assessment, and Treatment of Hypersexuality

Julie Wijnen, onze stagiaire toegepaste psychologie, presenteerde op de Journal Club van juni 2016 een artikel over hyperseksualiteit. Hier kan u een samenvatting vinden van de tekst met enkele bedenkingen die zijn gegeven tijdens de Journal Club. 

Lees hier het verslag van het artikel
 

UFC Leestips        Artikels

Klinische implicaties van afschaffing van de ministeriële internering in België: onderzoek naar profiel van Vlaamse geïnterneerden-veroordeelden

Jeandarme I., Pouls C., Hanoulle K., Oei T.I., Bogaerts S. (2016)
 

Dit artikel gaat over het profiel van geïnterneerden-veroordeelden, geïnterneerd op basis van artikel 21 van de Wet tot bescherming van de maatschappij door de minister van Justie, en reguliere geïnterneerden. Het brengt daarnaast de (klinische) implicaties van de afschaffing van de ministeriële internering in kaart.

Application of the Responsivity Principle to Treatment of Sexual Offense Behavior

Covell, C. N., & Wheeler, J. G. (2011)

Dit artikel illustreert praktische aanbevelingen voor de implementatie van het responsiviteitsprincipe van het Risk-Need-Responsivity (RNR) model, specifiek voor de behandeling van seksuele daders.

The implicit theories of child sexual exploitation material users: An initial conceptualization

Bartels R.M., Merdian H.L. (2016)

Dit artikel gaat op zoek naar de mogelijke misdrijf-ondersteunende overtuigingen en attitudes (goedpraters) specifiek voor kinderpornoplegers. Deze zouden verschillen van de 'goedpraters' van plegers van hands-on delicten.

I.T.E.R.-nieuwsbrief: Wat weten we over partners van plegers?
Meyhi B., Van Daele E., Vanhoeck, K. (lente 2016)

Leven op de rem: Hoe een pedofiel een normaal leven probeert te leiden
De standaard, 14 juni 2016

Niet iedereen die kinderporno kijkt, is een pedofiel
De Morgen, 02 juli 2016


Boeken

Over stoute dingen doen: een inleiding criminologische psychologie
Decoene S. (Eds.) (2016) - Acco

Treatment of Sex Offenders: Strengths and Weaknesses in Assessment and Intervention
Laws, D. R., & O'Donohue, W. (Eds.). (2016) - Springer

Case Studies in Sexual Deviance: Toward Evidence Based Practice
O'Donohue W.T. (Eds.) (2014) - RoutledgeZoek je nog een roman voor aan het zwembad?

Muidhond - Inge Schilperoord


 
UFC Agenda
 
 
Graag uw aandacht voor deze interessante opleiding & vormingsmomenten! 

15-17.09.2016: Geneeskundige dagen van Antwerpen: 'Zorg voor de psyche! Psychiatrie vandaag en morgen' - Universiteit Antwerpen CAPRI - UA campus Drie Eiken, Antwerpen
Lees meer

16.09.2016: Congres: '15 jaar forensische psychiatrie in Vlaanderen: medium security'  - UPC Sint-Kamillus te Bierbeek, OPZC Rekem en PC Sint-Jan-Baptist Zelzate - Thomas More, Campus Sanderus Antwerpen

20-21.09.2016: Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres, Creatief in de geest, innovatief in de zorg - Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid - UA Campus Drie Eiken, Antwerpen
Lees meer

28.09.2016: Signaleren en bespreekbaar maken van seksueel misbruik - Rino Groep - Utrecht
Lees meer

5.10.2016: Conferentie: 'Wet van 5 mei 2014 betreffende de internering: presentatie van de nieuwe bepalingen' - Psy 107 & FOD Justitie - FOD Volksgezondheid, Brussel

6.10.2016: Training ‘Assessment and treatment of adult firesetters’- Theresa Gannon en Nichola Tyler (University of Kent, UK) - Thomas More Antwerpen - Campus Sanderus Antwerpen
Lees meer

11.10.2016: Intervisie: 'Daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag met autisme. Hoe ga je ermee om? -  Universitair Forensisch Centrum (UFC) - Stadscampus, Universiteit Antwerpen
Lees meer

15.11.2016: Risicotaxatie bij zedendelinquenten STATIC-(R), STABLE-2007, ACUTE-2007 (SSA), Rino Groep, Utrecht
Lees meer

17.11.2016: Risicotaxatie in de ambulante forensische psychiatrie, een kennismaking met de RAF GGZ - Thomas More Antwerpen - Campus Sanderus
Lees meer

18.11.2016: Risicotaxatie in de ambulante forensische psychiatrie, de J-SOAP D - Thomas More Antwerpen - Campus Sanderus
Lees meer

22.11.2016: Matinée d'étude: 'Prise en charge des delinquants sexuels diagnostiques psychotiques ou decifients mentaux" - Centre d'Appui Bruxellois - WTC III, Auditoire, Bruxelles

01.12.2016: Studiedag I.T.E.R.: '10 jaar werken met seksueel grensoverschrijdend gedrag van minderjarige plegers', ITER, Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel

08.12.2016: Partnergeweld: een complex verhaal - Thomas More - Campus Sanderus
Lees meer

12-13.12.2016: UFC Symposium: 'Internet Sex Offenders'- Universitair Forensisch Centrum (UFC) - Auditorium Kinsbergen, UZA
Lees meer

September 2016-2018: Tweejarige postgraduaat 'Forensische psychodiagnostiek en counseling' - Thomas More Antwerpen - Campus Sanderus
Lees meer

16-17.02.2017: Risico- en beschermende factoren voor gewelddadig gedrag: De HCR: V3 en de SAPROF- Thomas More Antwerpen - Campus Sanderus
Lees meer

11.05.2017: Masterclass risicotaxatie: risicoformulering, -management en –communicatie - Thomas More Antwerpen - Campus Sanderus
Lees meer


Internationaal

15-19.08.2016: Ghent group meeting 2016: Annual meeting of forensic psychiatrists in Europe - Vught, Nederland
Lees meer

07-10.09.2016: Conference: International Association for the Treatment of Sexual Offenders (IATSO), Kopenhagen, Denemarken
Lees meer

28-30.09.2016: National Organisation for the Treatment of Abusers, Conference 2016 - NOTA - Brighton, UK
Lees meer

2-5.11.2016: ATSA Conference: 'Different Roles, Same Goals: Preventing Sexual Abuse' - ATSA - Orlando, Florida
Lees meer

8.11.2016: HCR-20 Version 3 Training, Nichola Tyler, University of Kent
Lees meer

9.11.2016: Risk of Sexual Violence Protocol (RSVP) Training, Nichola Tyler, University of Kent
Lees meer

18-22-11.2016: Congress “Psychiatry: Integrative Care for the Community”, World Psychiatric Association, Cape Town
Lees meer


Save the date

08.11.2016: Internering binnen de reguliere GGZ - Risk Assessment Team (RAT) - UFC, OPZC Rekem, Asster Sint-Truiden - Auditorium Kinsbergen UZA

Wil je zelf graag een vormingsmoment aankondigen via deze nieuwsbrief of via onze website, geef UFC-criminologe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan een seintje.

U kan ook steeds onze agenda raadplegen op de website. 

Vaktijdschriften

Hieronder ziet u de recent verschenen issues van 7 forensische tijdschriften. Door op het issuenummer te klikken, komt u op de website van de uitgever, waar u de titel, auteurs en abstract van elk artikel in het issue kan raadplegen. De lezers van deze nieuwsbrief kunnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een digitale kopie van de gewenste artikels van deze tijdschriften opvragen.


Criminal Behaviour and Mental Health
                                               

Vol. 26, No. 1
Vol. 26, No. 2
Vol. 26, No. 3

 

International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology


Vol. 60, No. 6
Vol. 60, No. 7
Vol. 60, No. 8
Vol. 60, No. 9
Vol. 60, No. 10
Vol. 60, No. 11

 

Criminal Justice and Behaviour


Vol. 43, No. 5
Vol. 43, No. 6
Vol. 43, No. 7
Vol. 43, No. 8

 

Journal of Forensic Psychiatry and Psychology


Vol. 27, No. 3
Vol. 27, No. 4
 

Journal of Interpersonal Violence


Vol. 31, No. 8
Vol. 31, No. 9
Vol. 31, No. 10
Vol. 31, No. 11
Vol. 31, No. 12
Vol. 31, No. 13

 

Journal of Sexual Aggression


Vol. 22, No. 2
 

Sexual Abuse: a journal of Research and Treatment


Vol. 28, No. 4
Vol. 28, No. 5

 
 

 

 
 
 
Volg ons op Twitter
Onze website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2016 , Universitair Forensisch Centrum, All rights reserved.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven om de nieuwsbrief van het UFC te ontvangen, of omdat je recent hebt deelgenomen aan een UFC opleidingsmoment.Our address is:
Universitair Forensisch Centrum
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Wilrijkstraat 10 
2650 Edegem
Belgium

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*