Nieuwsbrief najaar 2019

Nieuwsbrief UFC - Najaar 2019
View this email in your browser

IN DEZE NIEUWSBRIEF

UFC congres
UFC Nieuws
Journal club
In de kijker
Het UFC in de media
Lees-, kijk- en luistertips
Agenda
Vaktijdschriften

 

UFC congres

ATC congres 2.0!

 
           


At the Crossroads 2.0

Future directions in sex offender treatment and assessment


- 4/02/2020 tot 07/02/2020 -


 

! INSCHRIJVINGEN GEOPEND !

NL-ATSA, het UFC en de Universiteit van Antwerpen slaan de handen in elkaar en organiseren begin 2020 een meerdaags internationaal congres in Antwerpen.

We starten de week met twee preconference workshops om verder te gaan met twee razend interessante congresdagen waar verschillende (inter)-nationale experts het woord nemen en de huidige stand van zaken betreffende de diagnostiek, risicotaxatie en behandeling van zedendaders zullen toelichten. Op vrijdag sluiten we de congresweek af met enkele niet-te-missen topic sessions!


Pre-conference workshops 4 & 5 februari 2020
Conference 6 & 7 februari 2020

 
Topics preconference workshops:

Training Static-99R, Stable-2007 & Acute-2007 (in Dutch)
Applying RNR principles to effectively treat sexual abusers

Topics conference:

The impact of sexual arousal and other emotions
Grooming behavior
Sexual fantasies
Public policy
Prison-climate and sex offenders
Loverboys
Sexual homicide
Desistance

Inclusief topic sessions:

Online sex offenders
Risk Communication
Case formulation incorporating risk assessment
Professional self-care

 Sibling sexual abuse

NIET TE MISSEN! 

Meer info?

REGISTER NOW!
Call for abstracts: submit a poster
Maak van deze gelegenheid gebruik om ook jouw kennis en professionele ervaring te delen en te bespreken met je collega's door het indienen van een poster. We zijn geïnteresseerd in posters die wetenschappelijke studies over een relevant onderwerp beschrijven, maar ook in posters die meer praktijkrelevante onderwerpen beschrijven, zoals beleid, klinische cases en behandelingsmethoden.


Submit a poster!
 

Submission deadline: 25st of October 2019

 

UFC nieuws

Welkom!

In augustus mochten we stagiaire Mara Vanderputten welkom hetenMara studeert psychologie aan de VUB en zit in haar laatste jaar 'klinische en levenslooppsychologie'.

Het UFC wenst haar een boeiende stageperiode toe!

Verslag NL-ATSA studiedag

Op dinsdag 25 juni vierde NL-ATSA zijn inmiddels 5-jarig bestaan. Deze verjaardag wilden ze vanzelfsprekend niet zomaar laten voorbijgaan. Ze organiseerden daarom een feestelijke studiedag. 

Lees hier het verslag! 

Verslag UFC studiedag

'Let's talk about sex', dat leek meer dan 100 collega's uit ons netwerk een goed idee. We maakten er op 4 juni samen een boeiende studiedag van.

Lees hier het verslag!

 

Journal Club

Hebben seksuele daders hogere testosteronspiegels? ASO Psychiatrie Simon Vanmarcke zocht het uit: lees het hier na!
'Long-term recidivism studies show that desistance is the norm', zo stelt onderzoeker Karl Hanson. Criminologie-stagiaire Linde Vanmechelen selecteerde zijn artikel (2018) voor haar 'journal club'. Het UFC biedt u graag een beknopte, Nederlandstalige samenvatting aan. Lees het hier!
 

In de kijker

'Hoe legaal te flirten' - Liesbet Stevens


Een gids voor vrouwen en mannen in het #metoo-tijdperk.

Liesbet Stevens doceert als gastdocent seksueel strafrecht aan de KU Leuven en is adjunct-directeur bij het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Die expertise geeft haar de autoriteit om te schrijven over seksueel misbruik in de juridische vorm: wat is crimineel gedrag?

Maar de auteur is méér dan een juriste en dit boek gaat dan ook over veel meer dan wat wettelijk verboden is. Want sinds de #METOO­ beweging de wereld heeft wakker geschud, staan veel meer sociale interacties tussen mannen en vrouwen ter discussie. Wat is ‘grensoverschrijdend gedrag’? Wie zijn de ‘daders’? Wat is moreel ontoelaatbaar? Hoe bepaal je dat? Maar ook: mogen we nog flirten, en hoe dan?

Aan de hand van concrete situaties, bijvoorbeeld op het werk, geeft Liesbet Stevens advies over hoe mannen en vrouwen met elkaar kunnen omgaan, zonder potten te breken. Informatief, leerrijk, maar ook gewoon plezant en herkenbaar.

Wij verloten een boek aan diegene die ons als eerste een originele reden stuurt waarom JIJ recht hebt op dit unieke exemplaar... 

DDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
          

 

Het UFC in de media

Seksuele interesse in pubers


Op 5 augustus verscheen UFC-collega, criminologe Minne De Boeck, in Het Laatste Nieuws met een uitgebreid artikel over Stop it Now!, pedofilie, seksuele interesses en seksuele voorkeuren.

Exhibitionisme 

Psycholoog en collega Wim Huys gaf een interview aan Radio 2 omtrent exhibitionisme naar aanleiding van het nieuws dat ze in Zaventem op korte tijd regelmatig geconfronteerd werden met het fenomeen 'exhbitionisme'.

Jammer genoeg kan u het niet meer herbeluisteren. Wanneer u toch meer informatie wenst over exhibitionisme, kan u altijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

Toerekeningsvatbaarheid
 

De directeur van het UFC, professor Goethals, kwam op 19 juli in de Standaard naar aanleiding van het nieuwe wetsvoorstel van de SP.A. Lees hier het hele artikel.

 


Lees-, kijk- en luistertips

UFC-publicaties

Dillien, T., Goethals, K., Sabbe, B., & Brazil, I.A. (2019). Impairment of Both Reward and Punishment Learning in Males Who Have Sexually Offended Against a Child. Sexual Abuse. https://doi.org/10.1177/1079063219871579

De Boeck, M., Mulder, J., & Schepers, K. (2019). De preventie van seksuele kindermisbruik: daderpreventie in Nederland en Vlaanderen. Tijdschrift voor Seksuologie, 43(1), 13-22.

     

Marquant, T., & Goethals, K. (2019). Extremisme en gewelddadig extremisme: vergeet de rol van de forensisch psychiater niet. Tijdschrift voor Psychiatrie, 61(8), 525-526.

     
 

Interesse in de volledige artikels?
Geef Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een seintje!
Podcasts
 
In België staat de wereld van de podcast nog in zijn kinderschoenen, maar buiten onze landsgrenzen is er een ware revolutie aan de gang. Dus houdt het UFC ook daar de vinger aan de pols.
 
Ear Hustle


Hoe gaat het er eigenlijk aan toe in een gevangenis? 

Voor sommige lezers van onze nieuwsbrief is de gevangenis een dagdagelijkse werkrealiteit. Maar zelfs dan: weet je écht hoe het er in een gevangenis aan toe gaat? De ‘Ear Hustle’ (Amerikaanse ‘gevangenisterm’ voor ‘luistervinken’) podcast geeft je een unieke kijk binnen de muren van San Quentin State Prison. De podcast wordt gemaakt door gevangenen, samen met Nigel Poor, een vrijwilligster/kunstenares.  Elke aflevering heeft een centraal thema dat langs verschillende kanten wordt belicht.  Gedetineerden komen aan het woord (uiteraard), maar ook hun familie, penitentiair beambten, … ‘Orenschijnlijk’ stoere gevangenen praten verrassend openhartig (en met veel gevoel voor humor) over gevoelige, moeilijke of controversiële thema’s. Maar is het relevant voor ons, want Amerikaanse gevangenissen zijn toch anders dan de onze? Ja! Uiteraard zijn sommige zaken ‘typisch Amerikaans’, maar veel thema’s zijn universeel en zetten je minstens even aan het denken.  Een greep uit het aanbod: relaties binnen de gevangenis, celgenoten, ongeschreven gevangenisregels, relaties na detentie, (bijna) levenslange gevangenisstraffen, LGBTQ binnen de muren, … Denk je alles te weten over de gevangenis?  Think again. Misschien binnenkort in een Vlaamse gevangenis? 

Beluister het op hun website

Bonus: je kennis van de ‘American prison slang’ gaat er drastisch op vooruit na enkele afleveringen. Gratis via iTunes of waar je gewoonlijk je podcasts beluistert.Believed
 
Gerelateerde afbeelding

In 2016 staat de sportwereld op zijn kop in de Verenigde Staten. Larry Nassar, een hoog aangeschreven sportarts van het Amerikaans Olympisch gymnastiekteam, wordt aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van honderden jonge meisjes en jongvolwassen vrouwen. De podcast ‘Believed’ reconstrueert het verhaal en legt bloot hoe deze man tientallen jaren ongestoord slachtoffers kon maken, ondanks verschillende aanklachten. Je hoort originele geluidsfragmenten van politieverhoren, slachtoffers, ouders van slachtoffers, … Het is een podcast die je onmiddellijk bij de keel grijpt en die greep niet loslaat tot de laatste aflevering. Het is een understatement om dit ‘een aanrader’ te noemen, maar bij gebrek aan een beter woord, doe ik het toch maar: een aanrader!

Gratis terug te vinden in iTunes of waar je normaalgezien je podcasts beluistert. 
Beluister het ook op hun website

Agenda

 
Graag uw aandacht voor deze interessante opleidingen & vormingsmomenten! 
 
Nationaal

19.09.2019: 20 jaar FIDES: Verder op het spoor naar verandering – P.C. Sint-Amandus Beernem

Onthaal om 17u30 – aanvang 18u

 • Lezing 1: Dr. Ellen Gunst
‘Bevorderen van emotionele verandering bij seksuele plegers: verloren zaak of noodzaak?’
Resultaten en klinische implicaties vanuit een multiple single-case studie (doctoraatsonderzoek afgerond maart 2019)
 • Lezing 2: Dr. Nils Verbeeck
‘Nieuwe uitdagingen in de 21ste eeuw in de behandeling van mensen die seksueel grensoverschrijdend gedrag stellen’
Afsluiting om 20u met een receptie en broodjes

Deelname is gratis, graag aankondigen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


25-27.03.2020: driedaagse training 'Attachment-based therapeutic interviewing' (Clark Baim) - P.C. St-Amandus, Beernem

Reeds voor de vijfde maal nodigt FIDES (P.C. St-Amandus) Clark Baim uit voor een driedaagse training 'Attachment-based therapeutic interviewing'. Clark Baim heeft als oprichter van Geese Theatre Company in Groot-Brittanië veel ervaring met forensische cliënten. Hij specialiseerde zich de laatste tien jaar in het hechtingsmodel van Patricia Crittenden, het Dynamisch Maturatie Model. Dit is bijzonder bruikbaar in het begrijpen van en werken met  gedrag en strategieën die als storend of moeilijk worden ervaren. De training richt zich in het bijzonder naar hulpverleners die werken met cliënten die een gevaar vormen voor zichzelf en/of anderen. De training is toegankelijk en bruikbaar voor psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen/sociotherapeuten, …
 
Geïnteresseerden kunnen zich reeds melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

21-22.11.2019: Tweedaags congres: 'De familiereflex in het hart van de storm' - Familieplatform GG - Bluepoint Berchem
Lees meer

29.11.2019: Psychologische eerstelijnszorg: de eerste stap naar toegankelijke zorg-internationale ervaringen - FOD Volksgezondheid - Hotel Plaza, Brussel
Lees meer

10-11.12.2019: Herstelhefbomen: kleine krachten, grote beweging - Vlaams Herstelplatform - Lamot, Mechelen
Lees meer

Najaar 2019: Attachment-Based Family Therapy: Gezinstherapie vanuit het gehechtheidsperspectief - KULeuven
Lees meer


Internationaal

6-9.11.2019: Association for the Treatment of Sexual Abusers (ATSA) 38th Annual Research And Treatment Conference, 'Shaping the future', Hyatt Regency Atlanta, Atlanta
Lees meer
 

Wil je zelf graag een vormingsmoment aankondigen via deze nieuwsbrief, geef UFC-criminologe Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan een seintje.
 

Vaktijdschriften


Het UFC houdt u graag op de hoogte van de recente vakliteratuur.
Hieronder vindt u een oplijsting van 7 internationale forensische tijdschriften en een selectie uit het meest recente aanbod van elk tijdschrift.

Door op de coverafbeelding van het tijdschrift te klikken, komt u op de website van de uitgever terecht, waar u de titels, auteurs en een korte inhoud van elk reeds verschenen artikel kan raadplegen.

Wenst u volledige artikels door te nemen? De lezers van deze nieuwsbrief kunnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een digitale kopie van de gewenste artikels van onderstaande tijdschriften opvragen.


Sexual Abuse
The Official Journal of the Association for the Treatment of Sexual Abusers

Sexual Abuse provides a forum for the latest original research and scholarly reviews on both clinical and theoretical aspects of sexual abuse. It is the only publication to focus exclusively on this field, thoroughly investigating its etiology, consequences, prevention, treatment and management strategies. The in-depth studies provide essential data for those working in both clinical and academic environments.

Volume 31, Issue 4
 • A Validation Study of the Child Pornography Offender Risk Tool (CPORT)
Volume 31, Issue 5
 • Sexual Abuse Within Employment Settings: A Comparison of Work-Related, Intra- and Extra-Familial Child Molesters
Volume 31, Issue 6: Special Issue: Child Sexual Abuse in Organizational Settings

Volume 31, Issue 7

 • Mixed Emotions: An Incentive Motivational Model of Sexual Deviance  


Journal of Sexual Aggression
An international, interdisciplinary forum for research, theory and practice

The Journal of Sexual Aggression provides an international and interdisciplinary forum for the dissemination of original research findings, reviews, theory, and practice developments regarding sexual aggression in all its forms.
 

Volume 25, Issue 2
 • Delivering an intervention to a young person minimising his harmful sexual behaviour – a practice case study


Criminal Justice and Behavior

CJB, peer-reviewed and published monthly, promotes scholarly evaluations of assessment, classification, prevention, intervention, and treatment programs to help the correctional professional develop successful programs based on sound and informative theoretical and research foundations.

Volume 46, Issue 4

 • Examining Gender-Specific and Gender-Neutral Risk Factors in Women Who Sexually Offend


International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology

IJO, peer-reviewed and published monthly, for more than five decades has provided therapists, counselors, researchers, forensic psychologists and psychiatrists, criminologists and policy makers with challenging research on topics including; violent crime, sexual offending, domestic violence, juvenile delinquency, criminal profiling, and risk assessment. There is an emphasis on the treatment of the offender--both as to theory and for clinical practice.

Volume 63, Issue 9
 • Special Issue: Sexual Homicide
Volume 63, Issue 12
 • Persons With Severe Mental Illnesses and Sex Offenses: Recidivism After Prison Release
Volume 63, Issue 13
 • The Psychology of Shoplifting: Development of a New Typology for Repeated Shoplifting

Criminal Behaviour and Mental Health

Criminal Behaviour and Mental Health is a peer-reviewed scientific journal covering the relationship between criminal behavior and psychiatry.

Volume 29, Issue 2
 • Are guilt and shame in male forensic patients associated with treatment motivation and readiness?

Journal of Forensic Psychiatry and Psychology

The Journal of Forensic Psychiatry and Psychology is a multidisciplinary journal devoted to publishing papers relating to aspects of psychiatry and psychological knowledge (research, theory and practice) as applied to offenders and to legal issues arising within civil, criminal, correctional or legislative contexts.

Volume 29, Issue 5
 • Acting on delusions: the role of negative affect in the pathway towards serious violence

Journal of Interpersonal Violence

JIV published 24 times a year, is devoted to the study and treatment of victims and perpetrators of interpersonal violence, addressing the causes, effects, treatment, and prevention of all types of violence. It provides a forum of discussion for the concerns and activities of professionals and researchers working in domestic violence, child sexual abuse, rape and sexual assault, physical child abuse, and violent crime.

Volume 34, Issue 11
 •  When a Woman Kills Her Man: Gender and Victim Precipitation in Homicide
Volume 34, Issue 18
 •  Antisocial Behavior and Victimization Over 2-Year Follow-Up in Subgroups of Childhood Arrestees
 
 
 
Share
Tweet
Forward
+1
Share
Volg ons op Twitter
Onze website
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Copyright © 2016 , Universitair Forensisch Centrum, All rights reserved.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven om de nieuwsbrief van het UFC te ontvangen, of omdat je recent hebt deelgenomen aan een UFC opleidingsmoment.

Our address is:
Universitair Forensisch Centrum
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Wilrijkstraat 10 
2650 Edegem
Belgium

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

This email was sent to << Test Email Address >>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Universitair Forensisch Centrum · Universitair Ziekenhuis Antwerpen · Wilrijkstraat 10 · Edegem 2650 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp